Oksygen fakta, aldring:

 

Det livsnødvendige oksygenet (kopiert fra NHI - Norsk Helseinformatikk)

Oksygen er livsnødvendig. Hver celle i kroppen trenger oksygen for å kunne fungere. Hvis oksygentilførselen stanses for en tid, vil cellene dø. Hjernecellene overlever bare noen få minutter uten tilstrekkelig oksygentilførsel.

Oksygen pustes inn via luftveiene til lungene, tas opp i blodet og transporteres rundt i kroppen ved hjelp av hjertet og blodårene (sirkulasjonen).

Hvordan aldring påvirker lungene (oversatt fra Medline Plus, USA's nasjonalbibliotek for medisin)

Endringer i bein og muskler i brystet og i ryggen:
- Bein blir tynnere og endrer form. Dette kan endre formen på brystkassen. Som et resultat kan din brystkasse ikke utvide seg og trekke seg sammen under pusting.
- Den muskelen som støtter pusten din, mellomgulvet, blir svekket. Denne svakheten kan hindre deg i å puste nok luft inn eller ut.

 

Disse endringene i bein og muskler kan senke oksygennivået i kroppen din. Dessuten kan mindre karbondioksid fjernes fra kroppen din. Det kan medføre symptomer som tretthet og kortpustethet.

Endringer i lungevev:
- Muskler og annet vev som er i nærheten av luftveiene kan miste sin evne til å holde luftveiene helt åpne. Dette fører til at luftveiene lett blokkeres.
- Aldring fører også til at alveolene mister sin fasong og bli posete.

 

Disse endringene i lungevevet kan gjøre at luft sperres inne i lungene. For lite oksygen sendes ut til dine blodårer og mindre karbondioksid kan komme ut. Dette gjør det vanskelig å puste.

Endringer i nervesystemet:

- Den delen av hjernen som styrer pusten kan miste noe av sin funksjon. Når dette skjer klarer ikke lungene å få nok oksygen. Og det er ikke nok karbondioksyd som forlater lungene. Det å puste kan bli vanskeligere.

- Nervene i luftveiene som utløser hoste blir mindre følsomme. Store mengder partikler som røyk eller bakterier kan samle seg i lungene og kan være vanskelig å hoste opp.

 

Endringer i immunsystemet:

- Ditt immunsystem kan bli svakere. Dette betyr at kroppen din er mindre i stand til å kjempe mot lungeinfeksjoner og andre sykdommer.

- Lungene er også mindre i stand til å komme seg etter eksponering for røyk eller andre skadelige partikler.

 

Vanlige problemer

Som et resultat av disse endringene har eldre mennesker økt risiko for:

- Lungeinfeksjoner, som lungebetennelse og bronkitt

- Kortpustethet

- Lavt oksygennivå

- Unormale pustemønster, noe som resulterer i problemer som søvnapné (episoder hvor man slutter å puste under søvn)

Her kommer to ark fra en presentasjon av Astrid Bergland, professor i fysioterapi og helsevitenskap,
Høgskolen i Oslo og Akershus:
(disse handler ikke direkte om oksygen, men trening og fysisk aktivitet. Og mange trenger litt ekstra energi for å orke å komme i gang med treningen)