Oksygen fakta, aldring:

 

Det livsnødvendige oksygenet (kopiert fra NHI - Norsk Helseinformatikk)

Oksygen er livsnødvendig. Hver celle i kroppen trenger oksygen for å kunne fungere. Hvis oksygentilførselen stanses for en tid, vil cellene dø. Hjernecellene overlever bare noen få minutter uten tilstrekkelig oksygentilførsel.

Oksygen pustes inn via luftveiene til lungene, tas opp i blodet og transporteres rundt i kroppen ved hjelp av hjertet og blodårene (sirkulasjonen).

Hvordan aldring påvirker lungene (oversatt fra Medline Plus, USA's nasjonalbibliotek for medisin)

Endringer i bein og muskler i brystet og ryggen:
- Bein blir tynnere og endre form. Dette kan endre formen på brystkasse. Som et resultat, kan din brystkasse ikke utvide og kontrakt samt under pusting.
- Den muskelen som støtter din pust, mellomgulvet, blir svekket. Denne svakheten kan hindre deg i å puste nok luft inn eller ut.

 

Disse endringene i bein og muskler kan senke oksygennivået i kroppen din. Dessuten kan mindre karbondioksid fjernes fra kroppen din. Symptomer som tretthet og kortpustethet kan føre til.

Endringer i lungevev:
- Muskler og annet vev som er i nærheten luftveiene kan miste sin evne til å holde luftveiene helt åpen. Dette fører til at luftveiene å lukke.
- Aldring fører også luftblærer å miste sin form og bli posete.

 

Disse endringene i lungevev kan tillate luft å bli fanget i lungene. For lite oksygen kan skrive inn dine blodårer og mindre karbondioksid kan fjernes. Dette gjør det vanskelig å puste.

Endringer i nervesystemet:

- Den delen av hjernen som styrer puste kan miste noe av sin funksjon. Når dette skjer, lungene ikke klarer å få nok oksygen. Ikke nok karbondioksyd kan forlate lungene. Puste kan bli vanskeligere.

- Nerver i luftveiene som utløser hoste blir mindre følsom. Store mengder partikler som røyk eller bakterier kan samle seg i lungene og kan være vanskelig å hoste opp.

 

Endringer i immunsystemet:

- Ditt immunsystem kan bli svakere. Dette betyr at kroppen din er mindre i stand til å kjempe lungeinfeksjoner og andre sykdommer.

- Lungene er også mindre i stand til å komme seg etter eksponering for røyk eller andre skadelige partikler.

 

Vanlige problemer

Som et resultat av disse endringene, eldre mennesker har økt risiko for:

- Lungeinfeksjoner, som lungebetennelse og bronkitt

- Kortpustethet

- Lavt oksygennivå

- Unormale pustemønster, noe som resulterer i problemer som søvnapné (episoder med sluttet å puste under søvn)

Her kommer to ark fra en presentasjon av Astrid Bergland, professor i fysioterapi og helsevitenskap,
Høgskolen i Oslo og Akershus:
(disse handler ikke direkte om oksygen, men trening og fysisk aktivitet og ikke minst det å ha energi til å få til dette handler i høyeste grad om oksygen)

Futura Helse
Henry Thingstads vei 8
7025 Trondheim
NORWAY 

 

Copyright 2019 ©  Futura Helse

Org.nr 985 042 047 Mva

Phone 0047 99 56 56 04

Email post@futurahelse.no

www.futurahelse.no

 

Created with Wix.com