top of page

Oksygen fakta, aldring:

 

Det livsnødvendige oksygenet (kopiert fra NHI - Norsk Helseinformatikk)

Oksygen er livsnødvendig. Hver celle i kroppen trenger oksygen for å kunne fungere. Hvis oksygentilførselen stanses for en tid, vil cellene dø. Hjernecellene overlever bare noen få minutter uten tilstrekkelig oksygentilførsel.

Oksygen pustes inn via luftveiene til lungene, tas opp i blodet og transporteres rundt i kroppen ved hjelp av hjertet og blodårene (sirkulasjonen).

Noen klipp fra Akershus Universitetssykehus sin e-bok om KOLS:
Tilførsel av oksygen avlaster hjertets arbeid og er med på å hindre utvikling av høyresidig hjertesvikt. Behandlingen kan også virke positivt på for eksempel hukommelse, konsentrasjon, søvn og aktivitetsnivå. Dette er ikke først og fremst behandling av tung pust, men noen opplever at det gir lindring. 

For lite oksygen i blodet påvirker din hukommelse, konsentrasjon, kritiske sans og reaksjonsevne. Dette kan være en sikkerhetsrisiko ved bilkjøring.

Oksygennivået i kabinen synker ved flyreiser som varer over 1 time. Hvis du har hatt ubehag på flyreiser eller oksygennivået ditt har ligget på 92-95 %, bør du kontakte legen din for å utrede om du trenger oksygen når du flyr.

Hvordan aldring påvirker lungene (oversatt fra Medline Plus, USA's nasjonalbibliotek for medisin)

Endringer i bein og muskler i brystet og i ryggen:
- Bein blir tynnere og endrer form. Dette kan endre formen på brystkassen. Som et resultat kan din brystkasse ikke utvide seg og trekke seg sammen under pusting.
- Den muskelen som støtter pusten din, mellomgulvet, blir svekket. Denne svakheten kan hindre deg i å puste nok luft inn eller ut.

 

Disse endringene i bein og muskler kan senke oksygennivået i kroppen din. Dessuten kan mindre karbondioksid fjernes fra kroppen din. Det kan medføre symptomer som tretthet og kortpustethet.

Endringer i lungevev:
- Muskler og annet vev som er i nærheten av luftveiene kan miste sin evne til å holde luftveiene helt åpne. Dette fører til at luftveiene lett blokkeres.
- Aldring fører også til at alveolene mister sin fasong og bli posete.

 

Disse endringene i lungevevet kan gjøre at luft sperres inne i lungene. For lite oksygen sendes ut til dine blodårer og mindre karbondioksid kan komme ut. Dette gjør det vanskelig å puste.

Endringer i nervesystemet:

- Den delen av hjernen som styrer pusten kan miste noe av sin funksjon. Når dette skjer klarer ikke lungene å få nok oksygen. Og det er ikke nok karbondioksyd som forlater lungene. Det å puste kan bli vanskeligere.

- Nervene i luftveiene som utløser hoste blir mindre følsomme. Store mengder partikler som røyk eller bakterier kan samle seg i lungene og kan være vanskelig å hoste opp.

 

Endringer i immunsystemet:

- Ditt immunsystem kan bli svakere. Dette betyr at kroppen din er mindre i stand til å kjempe mot lungeinfeksjoner og andre sykdommer.

- Lungene er også mindre i stand til å komme seg etter eksponering for røyk eller andre skadelige partikler.

 

Vanlige problemer

Som et resultat av disse endringene har eldre mennesker økt risiko for:

- Lungeinfeksjoner, som lungebetennelse og bronkitt

- Kortpustethet

- Lavt oksygennivå

- Unormale pustemønster, noe som resulterer i problemer som søvnapné (episoder hvor man slutter å puste under søvn)

Her kommer to ark fra en presentasjon av Astrid Bergland, professor i fysioterapi og helsevitenskap,
Høgskolen i Oslo og Akershus:
(disse handler ikke direkte om oksygen, men trening og fysisk aktivitet. Og mange trenger litt ekstra energi for å orke å komme i gang med treningen)

bottom of page